Buitenkampers en Het jaar 2602 zijn twee ‘oral history’ projecten over de bezetting van Nederlands-Indië verteld door de kinderen van weleer. De vertellers die u hier hoort spreken waren destijds tussen de 4 en 18 jaar oud. De gebeurtenissen van deze periode worden nauwgezet gereconstrueerd. Het Jaar 2602 vertelt de verhalen van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting geïnterneerd werden in de Japanse Burgerkampen. Buitenkampers Boekan Main, Boekan Main! vertelt het verhaal van de Indische Nederlanders die tijdens de Japanse bezetting buiten de kampen bleven.
 
Deze projecten zijn geproduceerd door Holland Harbour Productions in samenwerking met Stichting Verfilming Japanse Bezetting 1942-45 en het Museon.
 
Het Jaar 2602 is gefinancierd door de Stichting Japanse burgerkampen 1942-45 en Het Gebaar.
 
Buitenkampers 'Boekan Main, Boekan Main!' is gefinancierd door Stichting Japanse Bezetting 1942-45, Het Nederlands Film Fonds, SNS Reaal Fonds, V-Fonds, Stichting 4 & 5 mei, VSB Fonds, Het Mondriaan Fonds, Prins Bernhard Fonds, Just Bridge en de NTR.

Stichting Verfilming Japanse Burgerkampen
Holland Harbour
Museon


Bestel DVD
 

Buitenkampers from hollandharbour on Vimeo.

Trailer 'Buitenkampers, Boekan Main, Boekan Main!' van Hetty Naaijkens- Retel Helmrich die vanaf 3 oktober 2013 in de bioscopen draait.
DE BERSIAPPERIODE duurde van ongeveer medio september 1945 tot november 1946 en vormde een gewelddadig einde van de koloniale geschiedenis van Nederlands-Indië. Na de Tweede Wereldoorlog en de capitulatie van Japan op 15 augustus 1945 ontstond een gezagsvacuüm in het toenmalige Nederlands-Indië. Nederlandse troepen waren nog niet aanwezig; de geallieerden kregen de opdracht de archipel te (her)bezetten. Op 17 augustus 1945 werd de onafhankelijkheid van Indonesië uitgeroepen door Soekarno en Hatta. In de heersende chaos en wetteloosheid grepen Pemoeda’s, vechtende groepen jongeren, de kans terreur uit te oefenen. Een explosie van anti-koloniaal geweld vond plaats. De revolutionairen hadden het vooral op Indo-Europeanen, Chinezen en Molukkers gemunt. Het aantal Nederlandse slachtoffers bedroeg officieel 3500, maar zo’n 16.000 mensen werden vermist.

Er is een gratis iApp beschikbaar in de AppStore:


Ga naar de website:


De Tweede Wereldoorlog eindigde in Nederlands-Indië pas op 15 augustus. Naast 70 miljoen Indonesiërs woonden en werkten er toen 300.000 Nederlandse staatsburgers, van wie velen het land aan de Noordzee nog nooit hadden bezocht.

In 1815 werd Nederlands-Indië pas echt een kolonie van Nederland. Het beleid werd er vanaf 1848 medebepaald door de Nederlandse Tweede Kamer. De Nederlandse cultuur manifesteerde zich meer en meer onder andere via scholen, kranten, tijdschriften en het vieren van Nederlandse feestdagen als Sinterklaas en Koninginnedag en het christelijke kerstfeest.

Japan bezette Nederlands-Indië op 9 maart 1942, drie maanden na de overval op Pearl Harbour en elimineerde meteen de invloed van de Nederlandse machthebbers. Het interneren van alle 300.000 Nederlanders leek ondoenlijk en dus heeft men uiteindelijk 65.000 krijgsgevangenen en 100.000 burgers in talloze kampen geconcentreerd via etnische selectie van mensen met tenminste driekwart Nederlandse voorouders. De overige (Indische) Nederlanders bleven buiten de kampen onder grote Japanse druk om deel te nemen aan de ‘Groter Oost-Aziatische Gemeenschappelijke Welvaartssfeer’ en loyaal te worden aan Japan. Juist zij waren in 1945, zonder de bescherming van het kamp, de hekken en de kampwachten, overgeleverd aan de vijandige Pemoeda’s die streden voor onafhankelijkheid.
login